Ami éppen eszembe jut vagy érdekel

Apróságok

Apróságok

Lakhatóvá tehető a Mars?

2021. október 22. - sync

Amennyiben az emberiség a naprendszerben terjeszkedni akar, a Mars a legjobb célpont erre. Valamikor volt légköre és víz borította a felszínét. Feltételezhetően a mágneses mező hiánya miatt lassan elvesztette a légkörét, majd a víztakaróját is. Jelenleg van víz fagyott állapotban van a talajban, mert a felszíni hőmérséklet átlagosan -60 C fok. További gondot okozhat, hogy a légköre nem tartalmaz oxigént.

1. Mágneses mező hiánya: A napból áramló részecskék akadálytalanul érik el a felszínt. Az emberekre is veszélyes sugármennyiség valamilyen védelmet igényelne, ami nagyban korlátozná az emberek mozgását a felszínen. Erre azt a megoldást találták ki, hogy egy szupravezető dróttal kell körbevenni a Marsot. A  vezetékben indukálódó mágnesesség elég lenne a hiányzó mágnesesség  pótlására. Ehhez kellene még egy erőmű is, ami fenntartja a vezetékben az áramot.

2. A légkör helyreálítása: Nagymennyiségű szén-dioxid van a sarkok közelében fagyott állapotban. Tudjuk, hogy közel vagyunk a fúziós reaktorhoz. Ha kész, melegítsük fel a szén-dioxidot. Máris megoldottuk a légkör hiányát. A szén-dioxid beindítaná a üvegházhatást is tovább melegítve a légkört. Ezt a légkört  azonban nem tudjuk belélegezni. 

3. A szén-dioxid átalakítása oxigénre: Erre legalkalmasabbak a növények. De még mindig meglehetősen hideg a Mars ahhoz, hogy növények éljenek rajta. Itt jön képbe a génszerkesztés. Hozzunk létre fagytűrő növényfajokat. Egy nemrég feltalált új anyaggal, amely gélszerű, átlátszó masszával vonnánk be a felszínt,  növelve annak hőmegtartó képességét.

Ezzel már majdnem készen is vagyunk. A hőmérséklet lassan fagypont felé nő. A víz néhol meg is olvad. Sajnos az alacsony légköri nyomás miatt el is párolog. Tehát még ne pakolj! Messze vagyunk a Mars lakhatóságától.

 Forrás: Sabine Hossenfelder: Terraforming Mars in Just 3 Simple Steps! 

A bejegyzés trackback címe:

https://smallthings.blog.hu/api/trackback/id/tr2616731776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.10.23. 14:13:44

Az alap: liberálisokat nem szabad a Marsra engedni. Mert ha igen, akkor ismét lakhatatlan lesz a bolygó.

arthurthedent 2021.10.23. 15:45:51

Növényekkel nem lehet lecserélni a szindioxid légkört oxigén légkörre. Merthogy a növény igazából beépíti a szenet a szervezetébe, ez eddig rendben van, de aztán elbomlik és akkor a szén visszakerül a légkörbe.

Széndioxidot megkötni tengerrel lehet, ahol a megkötött széndioxid mészkő formában lerakódik.

sync 2021.10.23. 17:11:40

@arthurthedent: Talán a szén egy részét a lebontó baktériumok megkötik és a talajban marad. A részleteket a biológusok nyilván valahogy megoldják, hogy a szén-dioxidot biomassza formájában lekössék.

arthurthedent 2021.10.23. 17:57:51

@sync: "Talán a szén egy részét a lebontó baktériumok megkötik és a talajban marad. A részleteket a biológusok nyilván valahogy megoldják, hogy a szén-dioxidot biomassza formájában lekössék."

Nem kötözködni akarok, de fordítva gondolkodsz. Réges rég nem azért rakódtak le a széntelepek, mert voltak olyan baktériumok, amik otthagyták, hanem azért, mert nem voltak olyan baktériumok, amik elbontották volna a növények bizonyos alkotóelemeit. Ma már vannak és részét képezik az ökoszisztémának, ha tehát növényeket akarsz elterjeszteni a marson, akkor a baktériumok is kellenek, azok meg elbonják a cellulózt.

A földön az oxigént primitív egysejtűeknek köszönhetjük, nem a fáknak meg bokroknak. Ne nézzük le azeket a primitív kis élőlényeket! Még akkor sem, ha az anyagcseretermékeikkel gyakorlatilag ölkológiai katasztrófát okozva oxigénnel mérgezték meg a bolygó légkörét mégpedig évmilliárdokra. :) A föld légköre hihetetlenül agresszív lett, elég egy szikra és ég minden, de persze mi már ehhez a módosult, szennyezett légkörhoz idomultunk, nem is élünk meg nélküle.

arthurthedent 2021.10.23. 18:08:18

"Erre azt a megoldást találták ki, hogy egy szupravezető dróttal kell körbevenni a Marsot."

Hát az mondjuk elég nagy pazarlás lenne, a marsnak nem kell a szupravezető tekercsben lennie, a mégneses tér messze nagyobb távolságra terjed mint a vezető. Itt egy kép hogyan lehetne megcsinálni olcsóbban:

www.visualcapitalist.com/wp-content/uploads/2017/10/mars-terraform.png

Simon Géza 2021.10.23. 18:26:51

Esetleg linkelhetted volna Sabine Hossenfelder YT-os videóját, ahonnan az egészet szedted...

marhasültfánkkal 2021.10.24. 23:30:15

@arthurthedent:

Igazad is van, meg nem is. Egy állandósult flóra valóban nem képes szenet megkötni, ám a Marson jelenleg nincs növénytakaró. A növényzet végleges tömegének kialakulásáig bizony képes szenet megkötni. Aztán amennyi növény lebomlik, annyi új is nő, így egyensúlyi állapot alakul ki, és innentől valóban nem képes további szenet megkötni.

Fue · http://www.english-hungarian.com 2021.10.25. 10:44:29

Érdekes gondolatok...

+ az alacsony gravitáció hosszú távú élettani hatása

És a fene tudja, lehetnek még olyan szempontok, amik eddig nem is jutottak az emberek eszébe, csak később jönnek elő.

sync 2021.10.25. 10:52:11

@marhasültfánkkal: Igazad van. A gravitáció is megoldandó. Az ember genetikáját is meg kell hekkelni.
süti beállítások módosítása